Klovnovi za Isusa
February 07, 2023, 11:14:58 pm
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: "Klovnovi za Isusa is free and always will be"
 
  Home   Forum   Help Search Gallery Links Staff List Login Register  

Experimental sound

+-+-
+-User
Welcome, Guest.
Please login or register.
 
 
 
Forgot your password?
+-Stats ezBlock
Members
Total Members: 63
Latest: akatarina
New This Month: 0
New This Week: 0
New Today: 0
Stats
Total Posts: 434
Total Topics: 46
Most Online Today: 0
Most Online Ever: 214
(February 03, 2023, 10:41:13 pm)
Users Online
Members: 0
Guests: 0
Total: 0
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Experimental sound  (Read 399 times)
Franz Vonlichten
Administrator
црквењак
*****

Rejting: 7
Offline Offline

Posts: 94


Dancamu


WWW
Badges: (View All)
« on: January 20, 2013, 10:52:39 pm »

http://en.wikipedia.org/wiki/E.S._Posthumus


« Last Edit: December 05, 2020, 11:48:01 pm by Franz Vonlichten » Report Spam   Logged

I dalje smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari : )

Share on Facebook Share on Twitter

Franz Vonlichten
Administrator
црквењак
*****

Rejting: 7
Offline Offline

Posts: 94


Dancamu


WWW
Badges: (View All)
« Reply #1 on: January 20, 2013, 10:55:07 pm »

i tako jutros jedna bakica mene pita... a je l ono tamo pričešće, gde im pop daje lebac i vodicu... a u meni krene ova melodija gore
Report Spam   Logged

I dalje smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari : )
Franz Vonlichten
Administrator
црквењак
*****

Rejting: 7
Offline Offline

Posts: 94


Dancamu


WWW
Badges: (View All)
« Reply #2 on: December 05, 2020, 11:41:58 pm »

Grupa o kojoj će se tek čuti – E.S. Posthumus

Grupa o kojoj će se tek čuti – E.S. Posthumus
Malo je reći da sam se raspametio kad sam čuo numere ove grupe. Drug D. mi je predložio da ih poslušam i to je bila „ljubav na prvi pogled“. Ali, krenimo iz početka.

E.S. (https://en.wikipedia.org/wiki/E.S._Posthumus) je skraćenica od „Experimental Sounds“ a reč posthumus na latinskom znači nakon ili na kraju, što se odnosi na sve stvari koje su prošle.

Grupu su sačinjavala dva brata, Helmut i Franc Fonlihten (Helmut, Franz Vonlichten). Tokom osnovne i srednje škole majka, koja je profesor klavira, podučavala ih je da sviraju klavir. Nakon toga, Helmut je diplomirao arheologiju na UCLA a Franc je radio u muzičkim studijima i kao DJ na radio stanicama i lokalnim klubovima. Ime grupe je osmislio Helmut. Zapravo je trebalo da se zovu jednostavno Posthumus ali je Franc smatrao da je ime isuviše morbidno pa ga je ubedio da ispred imena dodaju E.S. Inspirisani su pitagorejskim učenjem o tome da je muzika harmonija suprotnosti. Nažalost, nisu više aktivni.

E.S.Posthumus je objavio 3 albuma. Prvi album je objavljen početkom 2001. godine i bio je dostipan na sajtu CD baby a zove se Unearthed. Inače, grupa je za prva dva albuma uzela motive sa slika poznatog italijanskog slikara Mikelanđela Karavađa https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%92%D0%BE

Svaka od numera nosi naziv po nekom od antičkih gradova (Pompeji, Isfahan, Tikal...). Za ovo, naravno, možete okriviti Helmuta. Muzika je instrumentalna, sa dosta horova. Većina ovih numera korišćena je u brojnim filmovima i serijama. Za listu pomenutih serija/filmova kliknite na sledeći link https://en.wikipedia.org/wiki/Unearthed_(E.S._Posthumus_album)

Nakon ogromnog uspeha nakon prvog albuma usledila je duža pauza koja je rezultirala duplim albumom pod nazivom Cartographer iz 2008.

Ovaj album označio je prekretnicu jer je rađen kao dupli, tj. postoji CD sa vokalom, pevačicom Lunom Sans kao i CD sa instrumentalnim verzijama numera koje Luna peva. https://en.wikipedia.org/wiki/Cartographer_(album) Taj drugi CD se zove Piri Reis Remixes.

Piri Reis je inače otomanski kartograf i admiral koji je 1519. godine kompletirao kartu sveta za otomanskog sultana. Danas nam je poznata samo trećina ove karte jer su dve trećine oštećene. Još jedna zanimljivost je to što Luna Sans peva na numijskom jeziku, jeziku kojim govore stanovnici ostrva Numa. Numa je drevno ostrvo u južnom delu Indijskog okeana a jezik su izmislila braća Fonlihten.

Ovaj album je verovatno bio „luda vožnja“ za braću jer su deonice sa horovima snimili u Rimu, sa Rimskom filharmonijom. Čitavu ušteđevinu su dali da bi tokom 2 nedelje „iznajmili“ vrhunske pevače i svirače Rima a siguran sam da to nije jeftino. Pošto je zasebno sniman deo sa horom i filharmonijom a u studiju dodavani ostali instrumenti, po rečima braće „niko nije ima predstavu o tome kako će sve to da zvuči. Naravno, u glavi smo imali sve ali smo ipak strepeli od krajnjeg ishoda“.

Treći album se zove Makara i izašao je 2010 https://en.wikipedia.org/wiki/E.S._Posthumus

Makara je inspirisana uglavnom hinduističkom mitologijom. Makara je mitsko biće koje može da živi na kopnu i na moru, nešto poput morskog zmaja. Reč potiče iz sanskrita.

Nakon misteriozne smrti Franca, maja 2010. Helmut je nastavio da se muzikom bavi sa grupom koja se zove Les Friction. O tome ćemo možda nešto reći nekom drugom prilikom.

Vrlo zanimljiv intervju sa grupom koji sam preveo na srpski možete pročitati u nastavku, a originalni intervju na engleskom ovde https://www.soundtrack.net/content/article/?id=148

Evo i nekih numera, po mom izboru:

« Last Edit: December 05, 2020, 11:43:51 pm by Franz Vonlichten » Report Spam   Logged

I dalje smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari : )
Franz Vonlichten
Administrator
црквењак
*****

Rejting: 7
Offline Offline

Posts: 94


Dancamu


WWW
Badges: (View All)
« Reply #3 on: December 05, 2020, 11:47:10 pm »

Njihovu muziku ste čuli u mnogim trejlerima, uključujući i onu iz Planet of the Apes i Spider-Man.

"Pompeii"


Jedna od njihovih numera postala je glavna tema za Cold case. Nakon svog prvenca, albuma Unearthed, E.S. Posthumus (grupa se sastoji od braće Franca i Helmuta Fonlihtena) je ostao obavijen velom tajne još od kako im je album objavljen 2002. i ostavio nas bez reči. Album je ovih dana doživeo drugo izdanje u većem tiražu i SoundtrackNet je imao priliku da razgovara sa jednim od braće (duhovitim Francom) o njihovoj prošlosti i planovima za budućnost.

Kako ste iznedrili ideju o grupi  E.S.POSTHUMUS?

Odrasli smo u veoma muzikalnoj porodici. Majka nam je pijanista i profesor u muzičkoj školi. Dok smo vežbali u svojim sobama obično smo to radili uz muziku koja je bila pojačana do daske. Helmut je voleo da odvrne Vagnera, Malera ili Šostakoviča dok sam ja više bio za Zeppelin, AC/DC i Pink Floyd. Vikao bih na njega da smanji ton na šta bi on još više pojačavao muziku a onda bih ja odvrnuo svoju do daske i tako do besvesti. Kao što vidite, osnivanje grupe je bilo neizbežno.

Kakvo muzičko obrazovanje imate i da li ste sami učili ili imate formalno muzičko obrazovanje?

Još kad smo bili trogodišnjaci majka nas je lenjirom tukla po prstima kada bismo pogrešno svirali klavir a i danas to povremeno radi. Helmuta zanimaju mnoge cool stvari kao što je Pitagorina teorija i numerologija ali nam je muzika najveća ljubav još od rodjenja. Obojica znamo da čitamo note a majka nas je stalno ohrabrivala u pokušajima da komponujemo. Uvek smo u kući imali brdo notnih tekstova iz kojih smo učili a Helmut ih je prosto gutao. Od uvek je bio opsednut orkestracijom. Ako vas zanima da li smo pohadjali Berkli ili neki drugi univerzitet onda je odgovor –ne- .

Čime ste se bavili pre albuma Unearthed i kako ste uspeli da skupite kintu za snimanje sa orkestrom i horom?

Radio sam sve – od pakovanja namirnica po marketima do miksovanja muzike. Brat je diplomirao arheologiju na UCLA. Zaprepastili biste se kad biste znali kolika lova se može zaraditi kopanjem rupa u sred nedodjije. Da bismo bili sigurni da nam šuška neće manjkati, tukli smo decu i otimali im novac koji im roditelji daju za mleko. Tako smo štedeli godinama jer mislim da nam niko normalan ne bi dao novac za album Unearthed. Ni u najludjim snovima ne mogu da zamislim Simon Cowell-a i Randy Jackson-a kako krstare dolinom San Fernando u potrazi za dva brata koja žele da potroše bogatstvo na album koji kombinuje sirove ritmove i orkestarsku muziku.

Znači Helmut je diplomirao arheologiju… šta je sa tobom?

Prvi posao mi je bio u muzičkom studiju. Iskusio sam život uz eksploatatore i nikada nisam gledao iza sebe.

Pisanje muzike za grupu je jedna stvar ali ti si pisao muziku za ceo orkestar! Da li si morao da učiš orkestraciju usput ili su ti i drugi u tome pomagali?

Morate znati da je sve to nama bilo ostvarenje sna. Žarko smo želeli da ideje koje su nam se motale po glavam još od kad smo bili deca pretočimo u stvarnost. Dovoljno smo verovali u svoje sposobnosti tako da smo celokupnu orkestraciju uradili sami, posebno Helmut. Angažovanje drugih za potrebe orkestracije ne samo da bi bilo kopiranje već bi izvuklo svu draž iz kreativnog procesa. Pre nego što smo odsvirali bilo šta od ritmova uradili smo celokupnu orkestarsku deonicu. Nismo imali pojma kako će sve to da zvuči kad bude završeno ali šta god da se desilo imali smo neverovatnu potrebu da spiskamo ogroman novac na rad sa orkestrom.

Da li ste grupi dali ime E.S.POSTHUMUS sa namerom da vaš pravi identitet ostane sakriven mistikom koju naziv ima u sebi?

Mislim da je želja svakog umetnika da napravi album koji govori za sebe. Siguran sam da smo većim delom u tome uspeli pa zato nema potrebe da se previše eksponiramo.

Šta mislite o nekim plagijatorima iz drugih producentskih kuća koji svesno pokušavaju da iskoriste numere sa albuma Unearthed?

Mislim da kad god se neko pojavi sa nekom originalnom idejom, makar to bile i Pokemon karte ili žvakaća guma, drugi će se hraniti duhom njihovog stvaralaštva. Tako stvari funkcionišu ovde dole.

Da li je Helmutovo interesovanje za arheologiju razlog zbog čega se album sastoji od numera koje su nazvane po drevnim gradovima i koji to faktor objedinjuje pomenute gradove?

Naravno. Helmut je kriv za sve. Što se tiče objedinjujućeg faktora – zapravo ga i nema osim što su svi gradovi drevni.

Da li ćete i sledeći album nazvati slično ovom ?

Dobro pitanje. Mislim da ćemo o tome odlučiti nakon što steknemo jasniju sliku o svom drugom albumu (to je inače album Cartographer, prim.prev.)

Kako su se filmske kuće dočepale vaših numera i da li vas čudi činjenica da vam se muzika toliko često koristi u marketinške svrhe?

Moby i grupe poput The Crystal Method i Chemical Brothers su postavili zlatna pravila što se toga tiče. Kada vam je muzika u trejlerima, reklamama itd. to je divna prilika da vas čuju a da to nije u emisiji top 40 na radiju a samim tim se i album bolje prodaje… da ne pominjem i bolju prodaju proizvoda koje muzika reklamira.

Kako je vaša numera Nara izabrana za glavnu temu serije Cold case?

Naši zastupnici su dobili poziv od kompanije Warner Brothers koja radi produkciju pomenute serije.  Rekli su im da rade na novoj drami Džerija Brukhajmera i da su razmišljali o tome da numera Nara bude glavna tema serije. Pitali su nas da li smo zainteresovani a mi im rekli DA. Džeri Brukhajmer je cool lik.
( tema iz serije Cold case)

Da li biste voleli da napišete kompletnu muziku za neki film ili seriju?

Za sada nam je snimanje albuma dovoljno.

Kada vam sledeći album izlazi i šta mi možete reći o njemu?

Komponujemo već nekoliko godina i uopšte ne žurimo sa izdavanjem albuma. Nadam se da ćemo snimanje započeti pred kraj leta. Planiramo da orkestarsku deonicu snimimo u Rimu a zatim idemo u Liberiju gde ćemo raditi sa jednim cool perkusionistom koga smo upoznali u Španiji prošle godine.

Ko su muzičari koji su na vas najviše uticali?

The Angry Samoans i Perry Como (LOL!!! prim.prev.) Ne, sad ozbiljno, inspiriše nas sam život podjednako koliko i bilo koji umetnik ili kompozitor klasične muzike. Da li je u pitanju surfovanje, čitanje klasika književnosti, lakros meč ili izležavanje kraj kamina sa našim ženama, nije nam bitno.

Na sajtu vam je od skoro i poseban remiks numere Tikal – da li planirate da obožavateljima ponudite još neke slične remikse?

Ne mogu vam ništa obećati ali ideja je svakako lepa.

Na čemu trenutno radite?

Dajemo intervjue a spremamo se da ubrzo krenemo na put. Imaćemo radio i pres turneju duž istočne obale i srednjeg zapada.
kraj

http://en.wikipedia.org/wiki/E.S._Posthumus
http://www.cduniverse.com/sresult.asp?qs=m714088
https://www.facebook.com/pages/ES-Posthumus/195021517128
Report Spam   Logged

I dalje smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari : )
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

+-Recent Topics
Dobrodošlica i predstavljanje (po želji) novih članova by Franz Vonlichten
June 27, 2021, 10:28:47 am

Kad nema kiša dobra je i graduška (pouke.org has been locked down) by Franz Vonlichten
December 28, 2020, 04:10:56 pm

Serije koje gledamo (opšte palamuđenje) by Franz Vonlichten
December 28, 2020, 04:09:14 pm

Шта тренутно читате? by Franz Vonlichten
December 28, 2020, 04:08:47 pm

Koristite li nelegalne programe? by Alan75
December 15, 2020, 11:31:47 pm

Aplikacija (tastatura) za srpski speech-to-text by Franz Vonlichten
December 12, 2020, 11:29:18 pm

Experimental sound by Franz Vonlichten
December 05, 2020, 11:47:10 pm

Визуелни идентитет форума by Franz Vonlichten
December 05, 2020, 11:29:07 pm

Forum: Klovnovi za Isusa (in a nutshell) by Franz Vonlichten
December 05, 2020, 10:54:25 pm

Кафана код веселог кловна by Franz Vonlichten
July 09, 2018, 04:29:01 pm

Powered by EzPortal
Bookmark this site! | Upgrade This Forum
Free SMF Hosting - Create your own Forum

Powered by SMF | SMF © 2016, Simple Machines
Privacy Policy